Момчиловци
.Малко късче от рая в планината
EN BG Заглавна Страница За Момчиловци За Контаки и Информация Връзки Галерия
 
За Момчиловци
История на Момчиловци
Местни Храни и Напитки
Каменоделство 
Начин на Живот
Името на Селото
 
Културен и Религиозен Туриъм 
ДАНО/ГЕО Туристически център
Екотуризъм 
Параклиси
Църквата в Момчиловци
 
Спорт и Свободно Време 
Момчиловци Музей
Интересни Места
Скрита магия в гората
Легендата на Аязмото
Ресторанти и Бизнес
Къде е Момчиловци?

www.momchilovtsi.info

Agora - America for Bulgaria  Foundation
AGORA Platform -
Active Communities for Development Alternatives

Smolyan Tourist
Tourist Infomation Centre Smolyan

Copyright © of
The Momchilovtsi Tourist Information Centre
Please do not use images & photos from this site without permission


Google уеб сайт за превод

Момчиловци - начин на живот

Момчиловци е голямо село (виж факти и цифри за Момчиловци) и за разлика от много други села в Родопите и България, младите хора остават да живеят тук.

То представлява оживена, ангажирана, много приятелска общност с интересна комбинация от традиционен и съвременен начин на живот, удобства и занимания. Разполага със собствен интернет център, кметство, поща, здравна служба, нощен клуб, хотели, няколко ресторанта и магазини - всъщност всичко от което се нуждаят, както местните жители, така и посетителите.


Много от традициите се честват в центъра на селото с посетители, идващи от близо и далече. То има своя център за летен и зимен спорт, разходки, походи и много други дейности за свободното време.

Въпреки, че начинът на живот в Момчиловци предимно е тих и спокоен, той не е лишен от модерното и динамично ежедневие. Всяка сутрин кафенетата в центъра на селото са пълни първо с работещите хора, срещащи се с приятели, преди да отидат на работа.

Те са последвани от родителите, които току-що са завели децата си на детска градина или училище, след което сядат на кафе, за да обсъдят събитията от деня.

 
Вероятно има нещо много специално в кристално чистия въздух и бистрата вода, тъй като има около 20 близнаци, които живеят в селото. Шумът на детския смях и игра през топлите слънчеви дни и вечери носи усмивка на устните и усещането за благосъстояние.

Нощно време  Момчиловци е също толкова оживено, тъй като много хора излизат да хапнат и пийнат по ресторантите. Всичко започва бавно и спокойно с шопска салата придружена от чаша ракия. Веселбата може да продължи до малките часове на денонощието. Това се случва най-често в събота и неделя или по празници.

Нощен клуб „Оазис” е много популярен сред младите (и не толкова млади хора). Много от тях идват от Смолян и Пловдив всеки петък вечер, за да танцуват и да се забавляват под звуците на музиката, изпълваща нощтния въздух.


Като пример за традиционния начин на живот са месеците юни и юли предвестници за сенокос, които са много важен период на годината. Като видиш как мъжете умело използват косите с бавни, отчетливи движения, спирайки само за миг, за да наточат острието, все едно гледаш  извършването на велико изкуство.

Сенокосът не е само мъжко задължение. Жените също отиват на ливадата, с вили и гребла на раменете си и прекарват деня, събирайки сеното в еднакви, подредени купи, готови за прибиране. По това време на годината ако видите, че купите сено са набързо покрити с найлони, това е гарантиран знак, че дъждът е на път.


Животните също играят много важна роля в живота на село Момчиловци. Тъй като няма определени пасища за овце и крави, обичайна гледка по околните хълмове е овчар да пази своето стадо.

Друга обичайна гледка е как хората водят техните крави или кози из селото, за да ги пасат. Тези животни са много "мъдри" на улицата  и често преминават на тротоара, когато ги приближите с колата и се връщат на пътя, когато ги задминете.

С падането на вечерта кръстовете светват. Когато небето е тъмно черно и всички звезди са ярки на небето двата кръста сияят и могат да се видят от почти всеки дом в селото.

Тъмнината става осезаема, когато уличното осветление изгасне в 11,30 ч. всяка вечер. Все едно ти напомня, че трябва да се завиеш в леглото и да спиш спокойно "под звездите и закрилата на кръстовете".

В тишината на нощта и магията на хиляди звезди, блещукащи в небето, вие се чувствате сигурни и в безопасност на едно много специално място и това наистина е така - защото вие сте в Момчиловци.

Туристически информационен център, Читалище „Светлина”, ул. "Елица” №5. Село Момчиловци 4750, област Смолян, България