Момчиловци
.Малко късче от рая в планината
EN BG Заглавна Страница За Момчиловци За Контаки и Информация Връзки Галерия
 
За Момчиловци
История на Момчиловци
Местни Храни и Напитки
Каменоделство 
Начин на Живот
Името на Селото
 
Културен и Религиозен Туриъм 
ДАНО/ГЕО Туристически център
Екотуризъм 
Параклиси
Църквата в Момчиловци
 
Спорт и Свободно Време 
Момчиловци Музей
Интересни Места
Скрита магия в гората
Легендата на Аязмото
Ресторанти и Бизнес
Къде е Момчиловци?

www.momchilovtsi.info

Agora - America for Bulgaria  Foundation
AGORA Platform -
Active Communities for Development Alternatives

Smolyan Tourist
Tourist Infomation Centre Smolyan

Copyright © of
The Momchilovtsi Tourist Information Centre
Please do not use images & photos from this site without permission


Google уеб сайт за превод

Параклиси - Места и значения

Религията в селото е православно християнство. То е заобиколено от 24 параклиса с различна възраст и размери, построени  след изграждането на църквата. При завладяването на планината от турците, всички манастири и църкви в района са били разрушени.

са разположени Кръстове, които са осветени през нощта, за да защитават жителите докато спят.

Параклисите се поддържат от семействата в селото. Те са места за тържества и съзерцание, даряват уединение и спокойствие, а местностите около тях предлагат интересни разходки.

 

На юг от връх "Св. Илия”, скрито в борова гора, е "Аязмото"- място, за което се вярва, че много хора са получили изцеление. Една от историите е както следва:

Cемейството на Анастас и Велика Драганови  тръгнали към Бачковския манастир за  да се опитат да намерят отговор на въпроса защо жената не е в състояние да забременее. Вярващите останали в манастира през нощта и на следващия ден направили  обиколка на близките Параклиси "Бачковско аязмо" и "Клувията". Дълбока е била вярата им към Божията майка и надеждата тя да им помогне да се сдобият със своя рожба. На третия ден те се върнали в Момчиловци.

И ето, че психическата нагласа и преголямата вяра дали ход на мнима бременност.  Велика имала всички признаци и симптоми на бременност, но една година минала и тя не родила.

Семейството тогава посетило ясновидката Кортеза, която казала на жената "Вие не сте бременна, вие сте болна. Върнете се в селото си, където имате  ливада с камък. Ще копаете до него за слава на Господа  и ще избликне лековита вода. Ще започнеш да пиеш от изворчето и всичко ще мине. След като направиш това и се възстановиш, нека свещеник да  благослави това място.

После направете малък параклис, който ще излекува всички страдащи хора.Семейството се върнало  в Момчиловци и направило всичко, което им е било казано. На това място построили малко параклисче, което било осветено и и до днес се счита, че тези води имат лечебна сила.

Много християни посещават мястото на 5 май – нощта срещу Гергьовден. Те се молят, палят свещи и мият лицата си със свещената вода. След това си наливат вода и за вкъщи с вярата, че тя ще им донесе здраве и щастие.

Някои други параклиси в Момчиловци са:
параклис „Св. Неделя" - построена от хаджи Неделчо Канев (италианско училище на каменоделство)

"Св. Тодор", "Св. Атанас","Св. Никола", "Св. Архангел", "Възкресение Христово", "Св. Петка", "Св. Петър и Павел", "Св. Мина", "Св. Тома", "Възкресение Христово", "Св. Димитър", "Св. Йоан Кръстител", "Свети Равноапостоли Кирил и Методий", "Свети равноапостоли Константин и Елена", "Св. Пантелеймон", "Преображение Господне", "Св. Богородица", "Св. Дух", "Св. Георги".

Параклисът "Рождество на Пресвета Богородица" се намира в селото. Няколко пъти   Светицата се явява сутрин пред млади момичета, минаващи покрай параклиса.


Тъй като е почти невъзможно да видите всички параклиси в една разходка, те са разделени в 3 отделни маршрута
(моля, свържете се с Туристически информационен център за допълнителна информация)

Туристически информационен център, Читалище „Светлина”, ул. "Елица” №5. Село Момчиловци 4750, област Смолян, България