Момчиловци
.Малко късче от рая в планината
EN BG Заглавна Страница За Момчиловци За Контаки и Информация Връзки Галерия
 
За Момчиловци
История на Момчиловци
Местни Храни и Напитки
Каменоделство 
Начин на Живот
Името на Селото
 
Културен и Религиозен Туриъм 
ДАНО/ГЕО Туристически център
Екотуризъм 
Параклиси
Църквата в Момчиловци
 
Спорт и Свободно Време 
Момчиловци Музей
Интересни Места
Скрита магия в гората
Легендата на Аязмото
Ресторанти и Бизнес
Къде е Момчиловци?

www.momchilovtsi.info

Agora - America for Bulgaria  Foundation
AGORA Platform -
Active Communities for Development Alternatives

Smolyan Tourist
Tourist Infomation Centre Smolyan

Copyright © of
The Momchilovtsi Tourist Information Centre
Please do not use images & photos from this site without permission


Google уеб сайт за превод

Местни храни и напитки

Баница

Клин

Пататник

Чеверме

Специфични местни специалитети са кисело мляко, сладко от горски плодове, баница и сладкиши като "клин" (баница с ориз, сирене и яйца),"баница"(със сирене), вид палачинки "марудници и колаци", хляб  и козунак за Великденските празници.

”Люто” е местно питие, направена от шипки, растящи около селото. Изсушените шипки се накисват във вряща вода и се получава ароматна и вкусна напитка.


Всички храни са изработени от отглежданите местни плодове, ядки и зеленчуци. Според много историци, киселото мляко е важен елемент на храните в българските земи още от тракийско време.

Билките и други ароматни подправки също са много характерни за българската кухня, по-специално магданоз, копър, джоджен и чубрица през зимата.

Родопското чеверме се приготвя най-често от агне или яре,  печени на шиш на открит огън. Приготвянето отнема около 4 часа.


Българската кухня е смес от гръцки, турски и славянски влияния.

Някои традиционни ястия са смилянския фасул, вкусна боб чорба и "пататник"-местен родопски деликатес, направен с настъргани картофи, лук, мляко, сирене и подправен с джоджен.

 

Ракията е алкохолна напитка, получена чрез дестилация на ферментирали плодове, тя е популярна напитка на Балканите, Италия и Франция. Съдържанието на алкохол е обикновено 40% , но домашно произведена ракия може да бъде по-силна (обикновено 50% до 60%). Обичайни видове ракия са сливовица, произведени от сливи и гроздова (от грозде). По-рядко използвани плодове са праскови, кайсии, ябълки, круши, череши, смокини и дюли.

Популярен домашно приготвен вариант в България и Сърбия е ракия, произведена от смесени плодове. Сливова и гроздова ракия понякога се смесват след дестилация с други съставки като билки, мед, вишни и орехови ядки.

Българите са склонни да си пият ракията с традиционни български салати. В Родопите, и по-специално в Момчиловци, обикновено се пие ракия с шопска салата и след това за основно ястие се избира друго.

По северните склонове на Родопите се отглеждат лозя, които дават богата реколта. Характерни за този регион са  мавруд, мерло, памид.  Има няколко местни вина, които могат да са прекрасно допълнение към вашата вечеря.

За закуска често се предлагат "колаци", направени от кисело мляко, брашно, сода и масло.

Повече информация за начина на живот, навици, ежедневието, рецепти от родопската кухня,  кисело мляко и мед е включена в този сайт.

Туристически информационен център, Читалище „Светлина”, ул. "Елица” №5. Село Момчиловци 4750, област Смолян, България