Момчиловци
.Малко късче от рая в планината
EN BG Заглавна Страница За Момчиловци За Контаки и Информация Връзки Галерия
 
За Момчиловци
История на Момчиловци
Местни Храни и Напитки
Каменоделство 
Начин на Живот
Името на Селото
 
Културен и Религиозен Туриъм 
ДАНО/ГЕО Туристически център
Екотуризъм 
Параклиси
Църквата в Момчиловци
 
Спорт и Свободно Време 
Момчиловци Музей
Интересни Места
Скрита магия в гората
Легендата на Аязмото
Ресторанти и Бизнес
Къде е Момчиловци?

www.momchilovtsi.info

Agora - America for Bulgaria  Foundation
AGORA Platform -
Active Communities for Development Alternatives

Smolyan Tourist
Tourist Infomation Centre Smolyan

Copyright © of
The Momchilovtsi Tourist Information Centre
Please do not use images & photos from this site without permission


Google уеб сайт за превод

Местоположение и как да стигнем до Момчиловци

Къде е Момчиловци - намира се в Южна България в сърцето на Централните Родопи. То е много близо до ски курорта Пампорово и град Смолян.

Това родопско село е разположено високо в планината с надморска височина от 1070-1280 м. На 250 км от София, на 96 км от Пловдив и на 14 км от най-близкия град Смолян.

Как да стигнем до Момчиловци - Има автобусна линия от Автогара София през Пловдив към Пампорово няколко пъти на ден.

Пътуването с кола e много приятно и лесно и пътят е добре обозначен на английски и български език.

При пътуване на юг от София, Пловдив или Централна България пътешествието през планината започва от Асеновград и продължава през Нареченски бани, Хвойна, Чепеларе и Пампорово.

Има три пътя към селото: единият е откъм северната част на селото през селата Баните и Кутела.

Кликнете, за да увеличите картата

Другите два (най-често използвани) са по основния път от Пловдив към Смолян. Когато стигнете красивите ливади на Рожен (около 5 минути при десен завой от Пампорово) ще попаднете на кръстопът.

На него можете да продължите направо и надолу и ще достигнете село Соколовци, откъдето завивате в ляво и ще откриете Момчиловци.

Другият начин е да завиете на ляво по пътя към Лъки, минава се през Обсерваторията и красивата местност Хайдушки поляни. Този път минава през спортен център Картола, в близост до който е отбивката за село Момчиловци.

Този маршрут е малко по-дълъг, но е запомнящ се и живописен през всички сезони на годината. Понякога, когато снегът е дълбок, този път е затворен. Но ако решите да поемете по него, когато той е отворен, природата не може да не ви заплени и омагьоса.

А чувството, че си в мир с околната среда е чиста магия за сетивата. Стреса и напрежението са незабавно пометени от красотата на околните хълмове. Като карате в посока селото минавате през борови гори, полета от люлеещи треви и диви цветя, покрай малки дървени колиби и сгради. Тази  гледка ще бъде гравирана в паметта ви завинаги.

.

След като влезете в село Момчиловци, то ще ви посрещне с отворени обятия в сигурна и спокойна атмосфера. Когато е време да си тръгнете, ще го направите със сълзи в очите си.

Вие няма да забравите толкова много прекрасни спомени от дните, прекарани в малкото късче от този планински рай, които винаги ще имат специално място в сърцето ви.

Говори се, че ако България завладее сърцето ви, тя никога няма да ви го върне - Определено това е най-вярно за Момчиловци.

Туристически информационен център, Читалище „Светлина”, ул. "Елица” №5. Село Момчиловци 4750, област Смолян, България