Момчиловци
.Малко късче от рая в планината
EN BG Заглавна Страница За Момчиловци За Контаки и Информация Връзки Галерия
 
За Момчиловци
История на Момчиловци
Местни Храни и Напитки
Каменоделство 
Начин на Живот
Името на Селото
 
Културен и Религиозен Туриъм 
ДАНО/ГЕО Туристически център
Екотуризъм 
Параклиси
Църквата в Момчиловци
 
Спорт и Свободно Време 
Момчиловци Музей
Интересни Места
Скрита магия в гората
Легендата на Аязмото
Ресторанти и Бизнес
Къде е Момчиловци?

www.momchilovtsi.info

Agora - America for Bulgaria  Foundation
AGORA Platform -
Active Communities for Development Alternatives

Smolyan Tourist
Tourist Infomation Centre Smolyan

Copyright © of
The Momchilovtsi Tourist Information Centre
Please do not use images & photos from this site without permission


Google уеб сайт за превод

За Момчиловци,неговото местоположение,сезони,факти и цифри

Momchilovtsi Village signМомчиловци в миналото е  представлявал сладководен басейн, формиращ амфитеатралната форма на долината, в която се намира селото сега. По време на терциера Родопите се издигат, реките се врязват и се образуват скалните откоси, които обграждат селото.

В село Момчиловци се намира старинната православна църква „Св. Св. Константин и Елена”,  медицински център, търговски сгради, както и семейни ресторанти и  къщи за гости. Също така в центъра на селото има и музей с етнографска изложба и картинна галерия.

 

 

Около селото са разположени 24 параклиса, за които се вярва, че предпазват селището от беди и болести (виж страница за параклиси и разходки).

След 1995 година Момчиловци започва да се утвърждава като туристически център, най-вече със селски туризъм, малки семейни хотели, ресторанти и магазини и целогодишно - спортни съоръжения. До селото се достига по главния път от Пловдив до Смолян, през връх Рожен – отклонението е при село Соколовци, намира се северно от Смолян и на изток от Пампорово (виж картата вляво).

Селото е едно чудесно място за отдих, за свободен начин на живот, с живописна гледка към околните хълмове, планини и борови гори. Лечебните свойства на древните борови гори са многостранни. Особено благоприятно въздействие оказва престоят за хора, страдащи от респираторни и бронхиални проблеми.

 

 

Snowboarding at the Snowboard Park Близо до селото е спортно-туристическия център Картола (вижте раздела за дейности) и известния ски-курорт Пампорово (17км), което го прави популярна дестинация за зимни спортове. Пампорово е известен като един от най-слънчевите ски курорти.

През останалите сезони на годината в околните планини и реки се предлагат превъзходен пешеходен туризъм, пещерно дело, лов и риболов на пъстърва и много други дейности и места за посещение.

Момчиловци  разполага с много удобства и съоръжения, с хотели, ресторанти, магазини, поща, кметство и добра интернет връзка.

Селото има уредена инфраструктура и пътищата са изключително добре поддържани през зимните месеци Къщите и сградите са разположени в центъра на "амфитеатър", обграден от хълмове и гори и е само на 10 км от най-близкия град Смолян. Също така в момента е пред завършване проект за разширяване и модернизация на главния път от Пловдив (през Смолян) до Гърция, който ще направи възможно пътуването от с. Момчиловци до Егейско море за 1,5 - 2 часа.

One of the Two Crosses in Momchilovtsi
Една важна особеност на Момчиловци са двата кръста, които се изправят един срещу друг от противоположните хълмове на селото.

Тези кръстове са приблизително 3 метра високи и са осветени през нощта и може да се каже, че защитават селото и жителите му през цялата нощ.


В околностите на Момчиловци се намира Националната астрономическа обсерватория и красивата историческа местност Хайдушки поляни. Също така в близост са популярните балнеоложки центрове Баните и Девин с открити горещи минерални извори с температура на водата около 43єС. Много хора ги посещават и се възползват от техните лечебни води,  които помагат при нервни заболявания и артритни и ревматични болки.

Четирите сезона Момчиловци

Момчиловци и Централните Родопи всяка година се радват на четири много различни сезона и блясъка и пищността на всеки от тях разказва своята собствена история.

winter scene През зимата преобладава снега и много слънчеви дни. Слънцето свети по ледените кристали и предлага красив калейдоскоп от цветове и цялото село е обвито в плащ от чисто бял мек сняг.

One of the Two Crosses in MomchilovtsiЗимата дава път на пролетта, която добавя нова светлина с изобилието си от бели цветове и меки зелени филизи на плодни дървета, храсти и трева. Във въздуха се носи обещание за нов живот и неговата красота е ненадмината.

Лятното време в Момчиловци обикновено е топло и слънчево със синьо небе и бели пухкави облаци. Лекият бриз пази понякога от много високите летни температури и е чудесно да поседнете и насладите на топлите слънчеви дни.

Momchilovtsi in AuturmНе на последно място е есента - Момчиловци през есента трябва да се види, за да се повярва. С цветовете вариращи от розово до наситено червено, светло жълто до златисто и всякакви невероятни нюанси на зелено и кафяво – това е раят за художници и фотографи и гледката е спираща дъха.

Факти и цифри за Момчиловци

Местоположение: Южен Централен район на България
Разстояние до столицата: 165.433 км от София
Географска ширина: 41.66667С
географска дължина: 24.78333И
Надморска височина: + 1000 м над морското равнище
Област: Област Смолян
Община: Община Смолян
Площ: 40.464 km2
Население: 1
350  жители
Пощенски код: 4750
Телефонен код: 03023 от България, 003593023 от чужбина

Туристически информационен център, Читалище „Светлина”, ул. "Елица” №5. Село Момчиловци 4750, област Смолян, България